Mijn Feelgood Food / Hangar17 avontuur!

Na mijn zwangerschappen lukte het me maar niet om weer op een gezond gewicht te komen. De boeken van mevrouw Bakker, het zeventien dagen-dieet, koolhydraatarm eten… zelfs afslankdruppels heb ik gebruikt. En ja, ik viel veel en snel af, maar ook heel gauw viel ik weer in het oude patroon. Omdat ik dan bijvoorbeeld toch de koolhydraten miste en daar weer (veel teveel) van at. En dan zaten die snel verloren kilo’s (met meestal wat extra) er ook weer aan. Ik zat niet lekker in m’n vel met zwaar overgewicht en voelde me absoluut niet fit. Ik wist dat er íets moest gebeuren, maar hoe en wat…

In april 2017 kwam ik in aanraking met Hangar17. Zenuwen van hier tot Tokyo; ‘wat zullen de mensen wel niet van mij denken?’, ‘zal ik wel gaan of toch maar niet..?’.

Ik werd ontvangen door Marijke en Marcel. Door hun warme onthaal en vriendelijkheid durfde ik het gesprek aan te gaan. Meteen open kaart gespeeld en gezegd dat ik heel zenuwachtig was en dat mensen zich misschien wel afvragen wat iemand zoals ik hier nu kom doen.. Ze snapten mijn gevoel, maar gaven meteen aan dat ik niet zo moest denken:  ik kwam toch voor mezelf en het is alleen maar superknap dat ik die stap daadwerkelijk zet nu. Ook vertelde Marijke dat ze ook heel zwaar is geweest en dat ze dus weet hoe ik me voel. Op dat moment dacht ik: ‘wauw, het kan dus echt! Het levende bewijs staat hier voor me!’. Dat was echt een eyeopener voor mij, een soort geruststelling. Het gaf mij het gevoel van ‘zie je nu wel, als je echt wilt, dan lukt het ook!’.

We begonnen met verschillende oefeningen. Zo kon Marcel zien wat ik allemaal kon en hoe fit ik was (en ja… de dag daarna had ik ontzettend veel spierpijn ;-). Meteen hierna al wat afspraken vastgezet. Ook zou ik de Feelgoodfood-cursus gaan volgen. Een fijne cursus waardoor je bewust wordt van wat je allemaal eet en wat het met je doet in combinatie met sporten/bewegen. En daarbij leer je vooral zelf de juiste keuzes te maken.

Na het weegmoment en het opmeten van mijn vetpercentage (wat voelde ik me ongelukkig..), ging het nu echt beginnen: 2x in de week Personal Training van Marcel in combinatie met de Feelgoodfood-cursus. Marcel vertelde vol enthousiasme dat wanneer je weet wat je moet doen, je af zal vallen. Maar belangrijker nog, dat je veel meer energie krijgt en vooral veel fitter wordt. We zouden alles in stappen gaan doen. Niet te grote doelen stellen voor mezelf, maar stapje voor stapje. Niet denken ‘ik moet die 20 kilo afvallen’, maar doelen maken van -2,5 of -5 kilo en dan telkens weer door gaan. Op dat moment kon ik alleen maar dromen: zou -5 kilo me echt lukken?

Trouw volgde ik de cursus en kwam ik twee keer in de week naar de Hangar toe. Geen 1 training was en is hetzelfde. En door het enthousiasme van Marcel en fijne gesprekken bleef ik elke keer weer komen. En ook thuis werd ik enthousiast in het sporten: intussen hebben we zelfs een mini gym in de garage/achtertuin 🙂

Ondertussen heb ik al veel doelen bereikt qua gewicht verliezen (tussenstand bijna -15 kilo!!), maar ook voel ik me veel fitter, sterker en zit ik een stuk lekkerder in mijn vel. En ja, de vele complimenten van de mensen om me heen en het weer fijn kleren kunnen shoppen doen ook echt veel met me. Ik had nooit gedacht dat ik nog eens zo fanatiek zou gaan sporten.. en dat ik het zelfs echt leuk vind! En natuurlijk heb je weleens van die dagen dat je geen zin hebt en dat je i.p.v. 1 ‘alles mag’-dag er wat meer van hebt in de week.. maar zodra ik dan de Hangar weer binnenstap kom ik meteen weer in de positieve vibe. Nog steeds kom ik 2x in de week voor personal training bij Marcel. En we gaan door met doelen behalen! Want intussen begin ik er, net als Marcel, toch echt in te geloven dat het allemaal ECHT kan! 🙂

Wat wel grappig is trouwens, is dat die oefeningen die ik de allereerste keer moest doen, waarvan ik zoveel spierpijn had de volgende dag, nu gewoon onderdeel van mijn warming- up is. Nooit gedacht dat ik zoveel meer kon dan enkel die oefeningen destijds 😉

Liesbeth

“Door de weken heen kreeg ik steeds meer inzicht in welke voedingsmiddelen de juiste voedingswaarden zitten.”

Eind 2016 besloot ik mijn leven drastisch om te gooien. Ik had te weinig energie, was ontevreden op het werk en ontevreden met mijn lijf. Met mijn 1,65 m woog ik inmiddels meer dan 80 kg. Er was echt een grens bereikt. Stap één was voor mij om mijn baan op te zeggen, dan had ik geen excuus meer om te ‘vreten’ door de stress die mijn werk met zich mee bracht. Stap twee was op zoek gaan naar iemand die mij kon helpen op inzicht te krijgen in de juiste voeding en waar ik naast de 2-3 keer per week hardlopen die ik al deed, ook overdag kon sporten (ik had immers zonder werk zeeën van tijd). Zo kwam ik bij Hangar17 terecht.

Na een proefles Funtional Training begin 2017 van Marcel heb ik mij direct aangemeld voor de Feelgood Food cursus. Marijke dacht dat ik wel een goede klik zou hebben met Barbara (Feelgood Food Coach en Personal Trainer). Inmiddels had ik een vriendin verteld over mijn plannen en zij besloot met mij mee te doen. En zo kwam het mijn vriendin en ik eind januari een afspraak hadden met Barbara.

Tijdens het kennismakingsgesprek vertelde Barbara hoe de cursus eruit zag. Belangrijkste dat ik onthouden heb is dat je geen honger mag hebben. Dat klonk mij als muziek in de oren. En ook de ‘alles-mag-dag’ en de voorbeeldmenu’s die in het cursusboek uitgeschreven stonden, stemde mij hoopvol. Je mag eigenlijk best veel eten op een dag. Als je maar de juiste dingen eet. Toch was het wel schrikken toen ik gelijk op de weegschaal moest. Een moment van schaamte. Naast de kilo’s ging het ook om het vetpercentage. Een vetpercentage van boven de 40% was toch wel wat aan de hoge kant. Zoals bekend was er werk aan de winkel. Barbara berekende voor mij hoeveel calorieën ik per dag mocht eten, maar nog belangrijker hoeveel gram eiwitten per dag ik moest eten. Barbara leerde ons dat eiwitten onze beste vriendjes zijn. Door de weken heen kreeg ik steeds meer inzicht in welke voedingsmiddelen de juiste voedingswaarden zitten. Op basis van mijn eigen ritme, persoonlijke voorkeuren (ik lust absoluut geen vis) is het mij door de hulp van Barbara gelukt om zicht te krijgen in wat ik het beste kan eten. Ook is er aandacht gegeven aan de juiste soort beweging. Met alleen cardio red je het niet. Dus naast mijn hardlopen ben ik echt meer gaan sporten waarin er een goeie balans is gevonden tussen duurvermogen opbouwen en krachttraining.

Ik heb mij vanaf het begin strikt aan de instructies gehouden, met resultaat. Elke keer dat ik een afspraak had met Barbara, was ik een of meerdere kilo’s kwijt. En ook mijn vetpercentage zakte. Maar misschien net zo belangrijk, mijn energie nam toe. Bij het afronden van de cursus (in ongeveer vijf maanden tijd) ben ik 15 kg kwijtgeraakt. Mijn vetpercentage is tot onder de 30% gezakt. Ik sport gemiddeld 5-6 keer per week, zit super lekker in mijn vel en ook al werk ik alweer een poosje (na zes weken thuis zitten ben ik weer aan de slag gegaan) met stress kan ik veel beter omgaan, de vreetbuien zijn passé en ik bulk van de energie.

De combinatie van voeding en bewegen maar ook bewustwording heeft ervoor gezorgd dat ik nu een gezond gewicht heb en weet hoe ik dat moet behouden. Ook al weet ik dat ik met de kerst vast weer iets zwaarder zal worden, ik weet ook wat er voor nodig is om het er weer af te krijgen.

Inmiddels train ik om de week met Barbara (want Marijke had het goed ingeschat: ik heb zeker een klik met Barbara), volg ik elke week een les Functional Training en een lesje Bootcamp. Sporten is voor mij pure ontspanning. In combinatie met de gezelligheid en goede begeleiding, vind ik een aantal dagen per week met veel plezier mijn weg richting Hangar17.

Wanda Springeling

“Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag.
Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven.”

Sinds mei 2015 train ik bij Hangar17. Precies wat ik zocht; individueel, maar wel in groepsverband. Mijn doel was om fitter te worden en wat kilo’s kwijt te raken. Tegen september was ik lekker bezig met de WOD’s, maar in mijn gewicht merkte ik daar nog weinig van. Ik raakte in gesprek met Marcel hierover en hij vroeg me wat ik zoal at op een dag. Ik dacht dat ik goed bezig was met wat fruit en peperkoek als tussendoortjes en boterhammen met kaas voor lunch. Helaas, fout dus! Marcel wees me op de ‘Feelgood Food’ Voedingscursus die gegeven wordt. Ik besloot dit te doen en heb in 6 keer 1 uur met Barbara de cursus doorgenomen.

Het is geen kookles; er wordt niet verteld wat je de hele week moet eten. Zelfs wordt maar beperkt behandeld welk voedsel goed en niet goed voor je is, want je kan moeilijk heel de supermarkt doornemen. Nee, de focus ligt op het begrijpen waar je naar moet kijken als je een maaltijd maakt of een tussendoortje eet.  De rest is dicipline. Dan ga je het zelf doen met als enige richtlijn het aantal calorieen en vet/koolhydraten/eiwitten dat je per dag moet eten (uiteraard afgestemd op jouw situatie). Gelukkig zijn er appjes zat om dat voor je bij te houden, dus zelf calorieen of punten tellen is niet nodig.

Ik ging fanatiek van start en merkte na de eerste week  al resultaat. Meteen een paar kilo eraf. Dat motiveert enorm om door te zetten en na het einde van de cursus was ik ruim 10 kilo kwijt geraakt. Omdat ik ‘geleerd had te vissen’ kon ik zelf door gaan en ben ik inmiddels bijna 20 kilo kwijt (and still counting), 2x het gewicht van mijn dochter van 15 maanden. En ik weet wat ik moet doen om het zo te houden.

Voor mij is het duidelijk; gewicht verliezen doe je niet alleen door 2 keer per week een uurtje te sporten (hoe intensief dan ook), maar voeding heeft daar een zeker zo grote rol in.

Wesley Nijssen